Yaşam

Muhtemelen bilmediğiniz tuzun farklı kullanımları

Tuz, yemeğin lezzetini arttırdığı için baharat dolabının vazgeçilmez parçalarından biridir. Yemek pişirmede en çok tanınan malzeme hafif ortamdır. Tuz, et yemeklerinde etin lezzetini öne çıkarırken, sebze yemeklerinin nişastasını serbest bırakarak yumuşatır.

Kısaca tuz, yemeklere lezzet katan en temel malzemedir. Ancak tuz kullanımının sadece yemek pişirmekle sınırlı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tuzun birçok farklı kullanımı vardır. Tuz, yemek pişirmenin yanı sıra temizlik de dahil olmak üzere birçok alanda mükemmel şekilde çalışan bir maddedir.


İşte muhtemelen daha önce hiç duymadığınız, bilmediğiniz tuzun farklı kullanım alanları…

TUZUN FARKLI KULLANIMLARI

  • Kararmış Bakırı Temizlerken Tuz Kullanın


Tuzun farklı kullanım alanlarından biri de kararmış bakırı temizlemektir. Kararmış bakırı temizlemek için tuzu sıcak beyaz sirkeyle birlikte kullanın. Bir sprey şişesine sıcak sirke ve üç yemek kaşığı tuz ekleyip iyice çalkalayarak bir temizleme solüsyonu oluşturun. Bu temizleme solüsyonunu kararmış bakır parçanın üzerine püskürtün, bir süre bekletin ve ardından ovalayarak temizleyin.

Kararmış bakırı temizlemek için hazırladığınız bu temizleme solüsyonunu lake bakır dışında her türlü bakıra güvenle uygulayabilirsiniz.

  • Arı Sokmalarında İlk Yardım İçin Tuz Kullanın



Tuzun farklı kullanım alanları arasında sizi şaşırtacak olanlardan biri de arı sokmalarına karşı ilk yardım malzemesi olarak kullanılmasıdır. Bunun için önce arının soktuğu bölgeyi biraz ıslatmanız, ardından tuzla kaplamanız gerekir. Bir süre bu halde tutulduktan sonra arının soktuğu bölgede herhangi bir kaşıntı, ağrı ve şişlik görülmez.

  • Fırının İçindeki Yemek Kalıntılarını Tuzla Temizleyin



Tuzun farklı kullanım alanlarından biri de yemek artıklarını temizlemektir. Özellikle fırında pişirilen yemeklerin fırın zeminine dökülmesinden kaynaklanan kalıntıların temizlenmesi için en iyi seçenektir. Fırınınızı açtığınızda garip bir duman ve koku fark ederseniz tuzla çözebilirsiniz.

Sıcak fırınınızın tabanına tuz serpin ve soğuması için bir süre bekleyin. Soğutulmuş fırın tabanını nemli bir bez veya yumuşak kıllı bir fırça ile temizleyin. Yemek artıklarının hızla çıktığını fark edeceksiniz.

  • Giysilerdeki Boya Lekelerini Tuzla Çıkarın



Tuzun farklı kullanım alanlarından biri de boya lekelerini çıkarmaktır. Kıyafetlerinizin herhangi bir yerindeki boya lekelerini çıkarmak için 1,5 litre suya yarım bardak sirke ve tuz koyun. Daha sonra lekeli elbisenizi en az bir saat bu suda bekletin. Boya suya renk vereceği için yıkama suyunuz berraklaşana kadar bu işlemi tekrarlayın.

  • Kırık Yumurtaları Temizlemek İçin Tuz Kullanın



Tuzun farklı kullanım alanlarından biri de kırık yumurtaların kolaylıkla temizlenebilmesini sağlamasıdır. Mutfakta yemek pişirirken yanlışlıkla yumurtayı düşürüp kırdığınızda paniğe kapılmanıza ve yumurtayı nasıl temizleyeceğinizi düşünmenize gerek yok. Düşen yumurtanın üzerine tuz dökün ve en az 20 dakika bekletin. Tuz yumurtanın akışkanlığını kaybetmesine neden olacak ve kolay temizlenmesine yardımcı olacaktır.

  • Kışın Pencerelerin Donmasını Önlemek İçin Tuz Kullanın



Tuzun farklı kullanım alanlarından biri de donmaya karşı dayanıklılığıdır. Kış aylarında pencerelerinizin donmasını önlemek için tuz kullanabilirsiniz. Tuz ve su karışımı hazırlayın. Bu karışıma bir sünger batırın ve onunla camlarınızı temizleyin.

Bu sayede kış aylarında araç camlarının donmasını önleyebilirsiniz. Bunu yapmak için küçük bir torbayı tuzla doldurun. Bu keseyi tülbentle sarın ve nemlendirin. Araç camlarını bu nemli tülbentle temizleyin.

  • Kahve Kaplarını Tuzla Temizlemek



Tuzun farklı kullanım alanlarından bir diğeri de leke çıkarma özelliğidir. Cezvelerdeki lekeleri temizlemek için cezveyi ¼ bardak tuz ve buz küpleriyle doldurup çalkalayın. Bu arada katı kahve lekelerinin cezvenin kenarlarından çıktığını göreceksiniz. 30 dakika bu şekilde bekletin ve soğuk suyla durulayın. Gerekirse işlemi tekrarlayın.

  • Yerdeki Otları Tuzla Temizleyin



Tuzun farklı kullanım alanları arasında yerde yetişen yabani otların temizlenmesi de yer alır. Temizlemek istediğiniz tabanın üzerine tuz dökün ve üzerine kaynar su dökün. Veya yere kaba tuz dökün ve 24 saat bekletin. Süre sonunda tekrar kaynar su dökerek bölgeyi temizleyin. Bu sayede yabani otların büyümesi duracak ve zemininiz temizlenmiş olacaktır.

  • Bayat Yumurtaları Tuz Kullanarak Bulun



Tuzun farklı kullanımlarından biri de yumurtaların tazeliğini test etmektir. Bunun için bir bardak suya iki çay kaşığı tuz ekleyin. İçine bir yumurta koyun. Yumurta dibe çöküyorsa taze demektir; suyun üzerinde yüzüyorsa bayat demektir.

  • Yağdaki Yangını Tuzla Söndürün



Tuzun farklı kullanım alanlarından biri de yangını söndürmektir. Mutfak gibi yağ bulunan alanlarda oluşabilecek yangınları suyla söndüremezsiniz. Su bu ateşin daha da alevlenmesine ve parlamasına neden olur. Bunun yerine tuz dökerek yangını söndürebilirsiniz.

  • Elma ve Patatesin Tuzla Kararmasını Önleyin



Tuzun farklı kullanım alanlarından biri de taze meyve ve sebzelerin kesildikten sonra kararmasını engellemesidir. Bunun için elmayı ve patatesi doğradıktan sonra soğuk tuzlu su ile hazırladığınız karışımın içerisine bırakın. Bekleme süresi boyunca kararmadığını fark edeceksiniz. Kullanmadan önce elma veya patatesi soğuk suyla durulamanız yeterli olacaktır.

  • Krema ve Yumurta Aklarını Daha Düzgün Çırpmak için Tuz Kullanın



Tuzun farklı kullanımlarından biri de çırpma sırasında kabın yükselmesini engellemektir. Kremayı veya yumurta aklarını çırparken bir ölçü tuz ekleyerek daha kolay ve kabarık hale getirebilirsiniz.

  • Ütü Altındaki Lekeleri Tuzla Temizleyin



Tuzun farklı kullanım alanları arasında en çok bilineni leke çıkarmadır. Ütünün altındaki kahverengi su lekelerini tuzla temizleyebilirsiniz. Bunu yapmak için gazetenin üzerine tuz serpin ve sıcak ütüyü üzerinden geçirin. Ütü soğuduktan sonra tabanını nemli bir bezle temizleyin.

  • Pireleri Tuzla Uzaklaştırın



Tuzun farklı kullanım alanları arasında en kullanışlı olanı pire kovucu olmasıdır. Köpek kulübesinde veya başka bir alanda pire bulursanız, bölgeyi tuzlu suyla temizleyin. Bu işlemi birkaç kez tekrarladıktan sonra pirelerin artık oraya yaklaşmadığını fark edeceksiniz.

  • Kesme Tahtanızı Tuzla Dezenfekte Edin



Tuzun farklı kullanım alanları arasında kesme tahtasının temizliği de yer almaktadır. Kesme tahtasını dezenfekte etmek için üzerini kaba tuzla kaplayın ve yarım limonla ovarak tuzu kesme tahtasına sürün. Daha sonra soğuk suyla durulayıp kurumasını bekleyin.

hemsin-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu